Ajankohtaista
Liikennelääketieteen yhdistys on monessa mukana!
-Maaliskuussa 3 jäsentä oli mukana tilaisuudessa, jossa annettiin kommentteja tulevasta mikroliikkumista säätelevästä lakimuutoksesta. Liikennelääketieteen yhdistys nosti esiin seuraavia teemoja:
1. promilleraja on ehdottoman hyvä ehdotus. Suosittelimme sen soveltamista myös polkupyöriin. Kysyimme, miksei päihtymys koske myös huumeita ja huumaavia lääkkeitä, kuten muussakin moottoriliikenteessä?
2. suosittelimme, että sähkökäyttöisen kevytmoottoriajoneuvon ikäraja olisi 15 tai 16. Eu: n alainen European Safety Council suosittelee 16 vuoden ikärajaa.
3. Kevyille sähköajoneuvoille määrätty lakisääteinen vakuutus on "kevyt" eikä korvaa vammoista aiheutunutta pitkäaikaista haittaa (pitkittyvä työkyvyttömyys, kuntoutus ja ammatillinen kuntoutus, työkyvyttömyyseläke) vaan nämä jäävät yhteiskunnan maksettaviksi.
4. Mobiililaitetta ei saisi käyttää ajaessa, kuten on jo kielletty autolla-ajossakin
Tilaisuudessa saimme aiheen tiimoilta kokonaiset kolme minuuttia julkisuudessa! Lisäksemme kuultavina oli erilaisia vammaisjärjestöjä, jotka nostivat esiin enemmän sinne tänne pysäköityjen sähköisten kevytajoneuvojen haittaa vammaisten liikkumiselle.
-Työterveyslaitoksella on meneillään Mielenterveyden työkalupakki -hanke sekä Ammattikuljettajien terveyden edistäminen, terveystarkastuskäytännöt sekä työn riskinarviointi -hanke, jossa yhdistys on mukana. TTL jatkaa yritysten riskienhallinan arviointityökalun Oira:n markkinointia kuljetusyrityksille. Tavoitteena on selkeyttää ohjeita ja linjauksia ja tukea ammattikuljettajien työkykyä.
https://www.ttl.fi/vaikuttaminen/eurooppalaista-tutkimustietoa-tyoelamasta/oira-vuorovaikutteinen-riskinarvioinnin-verkkotyokalu
-Terveyskylän Kuntoutumistalon alle ollaan kokoamassa Ajoterveys-osiota. Mukana ovat yliopistosairaalat ja yhdistyksen jäseniä. Sivuston on tarkoitus valmistua alkuvuodesta 2026.
-Hyvä työterveyshuoltokäytäntö -kirjan päivitys on menossa ja tähän on pyydetty kirjoitusta myös koskien kuljetusalan / ammattikuljettajien työterveyshuollon toteuttamista
-Alkoholiongelmien Käypä Hoito -suositus on päivityksessä. Työryhmään on pyydetty mukaan yhdistyksen asiantuntija. Suositukseen on tulossa oma kappale koskien alkoholin käytön vaikutusta ajoterveyteen sekä myös työkyvyn arviointiin liittyen.
-Työterveyslääkärilehteen 5/2025 on tulossa kolme artikkelia liikennelääketieteestä.
-Jossain vaiheessa alamme työstää ohjeistusta etävastaanottojen käyttöön ajoterveystarkastuksissa. Aihe herättää alalla paljon keskustelua. Lainsäädännön puolesta etävastaanotoille ei ole esteitä, mutta alaa tuntevat ovat huolissaan ajokorttitodistusten shoppailusta ja siitä, kuinka terveystarkastus voidaan tehdä etäyhteydellä riittävän luotettavasti.